Wat is de Changemaker Challenge Junior ?

De Changemaker Challenge Junior is een wedstrijd voor basisscholen op basis van een gratis lespakket wat is opgebouwd volgens de designathon methode.

Een designathon is een workshop waarin kinderen (7 t/m 12 jaar) ontwerpend aan de slag gaan. Zij verzinnen, bouwen en presenteren hun zelf bedachte oplossingen voor een maatschappelijke vraagstukken rondom de Duurzame Ontwikkelingsdoelen.

De CMCJ, stap voor stap

Fase 1 – Download het lespakket…
De leerlingen werken in groepjes van maximaal 3 om samen een oplossing te bedenken én uit te werken. Hier zijn ze ongeveer 2 uur mee bezig.

De eerste stap....

Fase 2 – Stuur de ontwerpen in
Via “Upload” kan je de gemaakte ontwerpen één voor één uploaden. Dit kunnen de kinderen ook zelf doen! Je meld je aan met de gegevens waarmeer jullie aangemeld zijn, of via de link in de email.

Alle inzendingen verschijnen  online. De meest originele ontwerpen worden door de jury uitgenodigd voor de Changemaker Challenge Junior finale.

De tweede stap...

Fase 3 – De spanning is om te snijden
Tijdens de finale op 10 november gaan de kanshebbers aan de slag om een 3-D prototype te bouwen van hun ontwerp. Hierna gaat de jury in beraad. Wie gaat er met de prijzen vandoor?

De laatste stap!

Fase 4 – We hebben een winnaar!
En deze gaan naar huis met gave prijzen voor de hele school! De winnende oplossing wordt als levensgroot kunstwerk aan de school geschonken en het toneelstuk “WOW! De zee is van plastic! wordt op school gespeeld.

Daarnaast nemen alle deelnemers een journaal item op, waarin ze hun ontwerp toelichten aan alle basisschoolkinderen van Nederland.

Hoe schrijf ik mijn klas in?

Helaas is de inschrijftermijn gesloten. Hou de website in de gaten voor updates over het project, en blijf zo op de hoogte van de volgende editie.